100770: Guide to Add Drivers to WinPE Recovery Media

68 replies [Last post]
Mustang
Mustang's picture
Offline
Acronis MVP Volunteer
MVP
Joined: 2009-08-17
Posts: 1096

What model drive are you using?

Most NVMe M.2 drives are supported by the Windows 8.1, 10 or 10.1 ADK's without needing to install any additional drivers. What ADK are you using.

__________________

Paul Larini MustangPE & Plugins

John Legg
Offline
Beginner
Joined: 2016-04-12
Posts: 1

Mustang - Can't thank you enough for this guide.  I have been trying for a month to get True Image 2016's rescue media to recognize my Synology Diskstation, I guess the Intel NIC in my Asus Z170-A motherboard is too new to be included in either the Acronis or the WinPE media.  With your very detailed indtructions I was able to add the driver to WinPE and can now establish an ftp connection - problem solved.  Thank you VERY much!!!

Mustang
Mustang's picture
Offline
Acronis MVP Volunteer
MVP
Joined: 2009-08-17
Posts: 1096

Thank you very much. Glad to hear it worked for you.

__________________

Paul Larini MustangPE & Plugins

100PIER
Offline
Forum Member
Joined: 2012-02-19
Posts: 80

@Mustang,

I have updated again my Post#30 with an updated french version of my Guide because Acronis has released another new Update 2 (build 6569) which obsoletes the previous one (build 6559) released few days ago.

With Update 2 (build 6569) the Acronis Add-on is embedded in the product and the user should NEVER  downloaded "add-on" file from his Acronis Account.

Currently there is a bug from Acronis Web to offer to the user the "Add-on" file on his Acronis Account. This is very confusing.

I have reported this to Acronis to fix this web issue.

 

AttachmentSize
winpe_for_windows_10_v1511_fr_acronis2016_6569.pdf 563.46 KB
Products: Acronis True Image 2017
System: PC x99 W10 x64 v1607 and MACBOOK PRO OS
Jerald Paquette
Offline
Forum Member
Joined: 2011-12-28
Posts: 30

I just want to add my thanks to Mustang for a wonderfully precise and useful solution to the "Acronis 2016 can't-see-my-drive problem." A few days ago I realized that Acronis WinPE media could no longer see the dynamic drive on which I store all my system image generations. Following Mustang's procedure for installing drivers on a USB stick completely resolve the problem.

Well done indeed!

Daniel Ling
Offline
Beginner
Joined: 2015-08-31
Posts: 2

Thnx everybody.  I am managing 7 PCs at our home and I don't have time to mess with all this.  After using ATI for many, many years, I am switching to AOMEI.  If it works, why should I ever come back?  Acronis really dropped the ball imo.  I'll try to remember to report back.  I surely will if AOMEI doesn't work!

Bobbo_3C0X1
Bobbo_3C0X1's picture
Offline
Acronis MVP Volunteer
MVP
Joined: 2013-02-27
Posts: 5355

Daniel - what 7 pc's are you using that the default Acronis media is not working?  Are you using ATIH 2016 v6569 - driver support with it detects all PCIE NVME drives, eMMC flash hard drives, latest NIC's etc and lateset NICs.  The ones that usually get people are custom RAID drivers which usually aren't found even in WinPE.  However, if you build WinPE with Windows 10ADK - default driver support is also very good, but usually doesn't have custom RAID drivers either.

Use the backup software that works best for you and makes your backups easiest to take and recover from.  If you're using 2016 v6569 though, there should be very instances where the default media won't work on a sytem at this point in time.

FYI.. AOMEI, Macrium, etc. all use WinPE.  Acronis uses Linux by default, but WinPE can also be made, you just have to download the Windows ADK first.  AOEMI and Macrium actually download the ADK and use that to build the media. I have been asking Acronis to do the same (auto download the ADK) and am hoping they include it in 2017, but don't know if they can or will.  We will see. 

 

Products: True Image, Snap Deploy
System: Motherboard: GA-Z170X-Gaming 3 / CPU: i5 6600K (OC 4.3Ghz) / Memory: 16GB Corsair Vengeance DDR4 (OC 3000 Mhz) / SSDs: Samsung 950PRO NVME, OCZ Vertex 4, PNY XLR8 / HDs: WD Black / OS: Win 10 Pro x64 / NAS: WD MyCloud 4Tb
Daniel Ling
Offline
Beginner
Joined: 2015-08-31
Posts: 2

I've used ATI on many, many PCs for at least 10 years, quite a bit longer than that I think (but I definitely still have TI files that old).  I cannot tell you the number of times TI has saved my arse, and others as well.  And this is the first time that no solution I've tried will restore a particular PC (top-of-the-line Dell XPS 15 9550 - of course no restore disks, no Windows disks included, making imaging essential).  Neither the Linux nor the BART PE version will see the Dell XPS 15 9550 PCIe M2 drive.  It's a Toshiba SDD.  I spent a few days trying to include drivers, etc., and it was a waste of time.  Both Dell and Acronis really dropped the ball on this one.  I mean, it's one of the most well-known PCs on the planet, this is their flagship laptop.  No Windows disks, no restore disks, natch.  Dell's only backup solution is a data file backup - no image.  They want you to re-install Windows and programs using restore disks instead (that aren't provided).  And Acronis wants me to spend countless more hours hacking the registry (yeah, the tech did suggest it), adding other drivers, reporting to them all the details, etc.  For a top-of-the-line Dell they have no solution?  Acronis, an industry leader?  I think soon they'll be asking the customers to do their coding for them too.

The sad part is, AOMEI Backupper Standard, the free version, had no trouble whatsoever, and there was no need to load the drivers either.  I note that the Linux version of AOMEI also did not see the drive, only the BART PE version works.  But it works flawlessly.  I think that shows that our money spent on the Acronis software (and it's a lot, and the licensing scheme is worthy of an industry-leading, reliable solution) surely does result in lots of slick promotions, tight authorization protocols, dumbed-down, powerless GUIs, obnoxious pitches to sign up for cloud services, and other things that waste my time and diminish the value of the software to me, not add to it, while their competitors produce a superior product that has none of these drawbacks, works better and more reliably, and is free.

Acronis has lost my business after over a decade.  Yeah, I think they've dropped the ball and yeah, it is sad.  But life goes on!  And thankfully, so does the laptop, which I can at least send my daughter off to college with knowing that I can restore the image.  Life is good.  RIP Acronis.

crhendo
Offline
Beginner
Joined: 2015-11-25
Posts: 4

I have a Dell XPS 15 9550 UHD with the latest BIOS 1.20  (with only UEFI boots allowed). I was using the WINPE build as documented above until the latest release of TI 6569 claimed it would support the M.2 disks so I tried the new Rescue Media build on a standard Sandisk USB3.0 drive and it worked......eventually.

My first attempts at booting from the USB drive (using the F12 alternate boot procedure) were using just the battery with no AC power connected and while it found the USB drive it didn't appear to be doing anything. Then, by pure luck, I connected my AC charger and started the USB boot process again. This time (because the screen was brighter) I noticed very very tiny text at the top left of my UHD screen. I could just make out that there were three options with the first being to start Acronis so I pressed my 1 key and hey presto Acronis came to life and I had complete access to my M.2 drive.

While Acronis claims to have full UHD support with its new 6569 release, it obviously did not inlcude the initial boot process as the miniscule text is incredibly hard to see AND you need to have your AC power connected or you will miss it completely.

I hope this helps others with XPS15's and I am relieved that I finally have a stock standard TI installation protecting my fantastic new XPS15. 

Having been an Acronis user since the very beginning, I have to say this has been a less than average effort on their part. Let's hope that somebody in the Acronis development team actually tests the new rescue media on a UHD PC so all of this can be fixed before the next release.

 

 

 

Bobbo_3C0X1
Bobbo_3C0X1's picture
Offline
Acronis MVP Volunteer
MVP
Joined: 2013-02-27
Posts: 5355

crhendo,

A new build just came out today - v6571.  Says it support high definition displays.  Try it out and let us know if it has made any difference. 

http://www.acronis.com/en-us/support/updates/changes.html?p=37994

I am thinking that it will not though, but if it does, that would be great.  If it does not help, please also submit feedback directly though the app so that it gets registered with Acronis development directly.  

Products: True Image, Snap Deploy
System: Motherboard: GA-Z170X-Gaming 3 / CPU: i5 6600K (OC 4.3Ghz) / Memory: 16GB Corsair Vengeance DDR4 (OC 3000 Mhz) / SSDs: Samsung 950PRO NVME, OCZ Vertex 4, PNY XLR8 / HDs: WD Black / OS: Win 10 Pro x64 / NAS: WD MyCloud 4Tb
100PIER
Offline
Forum Member
Joined: 2012-02-19
Posts: 80

@Mustang,

I have updated again my Post#30 with an updated french version of my Guide using now Acronis 2016 Update 2 (build 6571).

A complete screen copy of all the command lines is provided as an example with injection of 3 drivers. I used also Rufus v2.9 tool to build the USB media bootable.

AttachmentSize
winpe_for_windows_10_v1511_fr_acronis2016_6571.pdf 620.69 KB
Products: Acronis True Image 2017
System: PC x99 W10 x64 v1607 and MACBOOK PRO OS
Kwadrat
Offline
Beginner
Joined: 2016-06-03
Posts: 3

@Mustang

Hi, I have Dell XPS 13 with NVMe PM951 and storage controller "Intel Chipset SATA RAID Controller". I have added drivers: iaStorA.sys and iaStorF.sys which were listed in Oem2.inf file. But it is still not working. After booting from USB I can see in ATI 2016 only USB drive.

 Any ideas?

 BTW. How to check which version of ADK I use? Windows 10 pro x64

Mustang
Mustang's picture
Offline
Acronis MVP Volunteer
MVP
Joined: 2009-08-17
Posts: 1096

You should find two inf files that list iaStorA.sys and iaStorF.sys. Both inf files are needed to make the driver work. In the driver I downloaded from Asus, there are iaAHCIC.inf and iaStorAC.inf.

__________________

Paul Larini MustangPE & Plugins

Kwadrat
Offline
Beginner
Joined: 2016-06-03
Posts: 3

Hi, it is not working :(

I have found: iastorav.inf, iastorv.inf, mshdc.inf, oem2.inf and oem4.inf in all this inf files were listed sys files that had in names iastor* or *ahci*. So I added to boot.wmi files:

- atapi.sys

- ataport.sys

- iaStorA.sys

- iaStoraAV.sys

- iaStorF.sys

- iaStorV.sys

- intelide.sys

- pciide.sys

- pciidex.sys

- storahci.sys

I did it by two ways, first all 'sys' files were taken from folder Windows/system32 and next from Windows/WinSxS, finally the same result: the USB Stick is my only drive.

What did I wrong?

Bobbo_3C0X1
Bobbo_3C0X1's picture
Offline
Acronis MVP Volunteer
MVP
Joined: 2013-02-27
Posts: 5355

Kwadrat,

You can check your ADK version via control panel add/remove programs or programs and features (depending on your OS) - see screenshot.

What version of Acronis are you using?  If using 2016, regardless of your OS, you can use the most current version of Windows ADK (see the link below in this post) and that should give you driver support out of the box.

The 951's are OEM only drives so you won't find drivers for them readily available on Samsung's site.  If you can create Windows 10 PE, you should be good in most cases, but the storage controller is the other problem at times.  I don't have any XPS sytems, but Acronis 2016 v6559 - 6571 and Windows 10 ADK created WinPE are working with all of our Latitutdes and Precisions, that are current and using 951's so I think you'd be OK  with this combination. 

If not, the easiest method I have found was to download the latest Dell WinPE packs 

Windows 10:  http://en.community.dell.com/techcenter/enterprise-client/w/wiki/11530.winpe-10-driver-pack

Windows 8.1/8/7:  http://en.community.dell.com/techcenter/enterprise-client/w/wiki/5029.winpe-5-0-driver-cab

Once your PE is created with Acronis, extract those .cab files with 7zip or something like that.  Then update the .wim file by using DISM commands to inject those drivers in the WinPE and you will defiinitely be good to go:

https://technet.microsoft.com/en-us/library/hh825070.aspx

 

AttachmentSize
capture.jpg 23.62 KB
Products: True Image, Snap Deploy
System: Motherboard: GA-Z170X-Gaming 3 / CPU: i5 6600K (OC 4.3Ghz) / Memory: 16GB Corsair Vengeance DDR4 (OC 3000 Mhz) / SSDs: Samsung 950PRO NVME, OCZ Vertex 4, PNY XLR8 / HDs: WD Black / OS: Win 10 Pro x64 / NAS: WD MyCloud 4Tb
Kwadrat
Offline
Beginner
Joined: 2016-06-03
Posts: 3

Hi,

big thanks Bobbo, it is working now.

For the records: I use the newest Acronis and the newest ADK, WinPE created by Acronis in my environmental does not work.

Even Windows 10 Boot DVD – doesn’t see my drive.

I downloaded from Dell this WinPE pack and put all storage drivers to .wim file created by Acronis – it helpes.

 

Bobbo_3C0X1
Bobbo_3C0X1's picture
Offline
Acronis MVP Volunteer
MVP
Joined: 2013-02-27
Posts: 5355

Awesome, glad to hear it!  Yeah, even Microsoft can't get all of the new hardware drivers in by default. Sometimes you just have to add the drivers afterwards and WinPE is the best (really only) option to do that now.  I love those Dell Driver packs and they are usually updated very soon after new Network or storage devices are integrated into new Dell models. 

HP has similar driver packs too and so do Surface Pro's.  

 

Products: True Image, Snap Deploy
System: Motherboard: GA-Z170X-Gaming 3 / CPU: i5 6600K (OC 4.3Ghz) / Memory: 16GB Corsair Vengeance DDR4 (OC 3000 Mhz) / SSDs: Samsung 950PRO NVME, OCZ Vertex 4, PNY XLR8 / HDs: WD Black / OS: Win 10 Pro x64 / NAS: WD MyCloud 4Tb
100PIER
Offline
Forum Member
Joined: 2012-02-19
Posts: 80

Hi,

I have updated my Post#30 with a new Guide updated for ACRONIS 2017 Build 3070 and W10 x64 v1607 and ADK W10 v1607.

Products: Acronis True Image 2017
System: PC x99 W10 x64 v1607 and MACBOOK PRO OS