Skip to main content

Idle time before backup on tape

Beginner
Posts: 1
Comments: 0

Dear Acronis Community,

I've searched the forum for similar issue but found nothing related.

Briefly described, our backup strategy is to do daily backups to a NAS and replicate them to tapes. The tape library attached to the backup server is a DELL PowerVault TL1000 with only one tape inside.

The issue what we've started to experience lately is that between the backup to the NAS and the replication to the tape there is a time frame (where nothing happens, Acronis just waits). This time at the beginning was not significant, maybe 1-2 minutes, but now this time has drastically increased to 1-2 hours. So, this way a backup which normally was executed in 5 minutes now takes 2 hours. This introduces serious delays for the consecutive backups. The same issue is experienced for every plan which writes on tape.

If you check the screenshot, it is not the writing process to the tape what causes the delay, but the idle time before that.

Can you provide an investigation plan to find out what causes this idle time?

Thank you!

2017-06-08, 16h00m.jpg

 

Forum Star
Posts: 62
Comments: 2377

Top

Hello Zsolt,

Welcome to Acronis user forums! As the backups are stored in a managed vault, all operations with the archives are performed by the Storage Node. If the Storage Node has another scheduled jobs, they could have been queued and this resulted in the delay for the replication\clean up task int the above plan. I'd suggest checking the logs of Acronis Storage Node to get more details. 

  • Windows XP/2003: Documents And Settings\All Users\Acronis\BackupAndRecovery\ASN\LogEvents
  • Windows Vista/7/2008/2008 R2: ProgramData\Acronis\BackupAndRecovery\ASN\LogEvents

 For more indepth investigation, it's better to open a support ticket at https://www.acronis.com/en-us/support/contact-us/

Forum Star
Posts: 62
Comments: 2377

Top

Hello Zsolt,

Here one more tip, that might be helpful.