Skip to main content

WinPE & Win11 AIK

Thread needs solution
rkh
Regular Poster
Posts: 35
Comments: 95

Updated my AIK to 10.0.22000.1.  Using the media builder I can't find the correct path for the WinPE files.  Whether I choose Create WinPE automatically or Use WinPE files in the folder I specify.  

I thought it used to be one of the paths below - or their equivalent had I used copype to create a custom one.

c:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Assessment and Deployment Kit\Windows Preinstallation Environment\amd64\Media\

c:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Assessment and Deployment Kit\Windows Preinstallation Environment\amd64\Media\Sources

0 Users found this helpful
rkh
Regular Poster
Posts: 35
Comments: 95

A little time travel and further testing indicate the latest versions of 12.5 and 15 media builder are looking for something specific in WinPE and not finding it when 10.0.22000.1 is installed. 

EVEN when I point to the correct location.  

c:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Assessment and Deployment Kit\Windows Preinstallation Environment\amd64\Media\

or the copype version at

E:\WinPEx64_10-TEST\media\

Interestingly ATI 2021 Media Builder has no issues with  AIK10.0.22000.1

 

Forum Support specialist
Posts: 0
Comments: 1944

Hello rkh,

thank you for posting on Acronis forums!

Could you please check if this KB article describes your situation?

https://kb.acronis.com/content/68324

Please also make sure that you downloaded the WinPE add-on for the Windows ADK

rkh
Regular Poster
Posts: 35
Comments: 95

Interesting article, but someone in QA should really test this and confirm it actually works for them - using the version of AIK I referenced above.

1.  Prior to installing the latest AIK, media builder worked fine on this machine.  

2.  WinPE add-on is installed.

3.  Environment variables have never been required for this to work.  To prove the point I opened a WinPE command prompt which does set the variables and successfully executed copype.  Then I navigated to the folder containing the mediabuilder executable and ran it from the command shell with the suggested variables set.  Made no difference.

4.  To further prove my point, I added the suggested variables to copype.cmd.  It made no difference.

 

Forum Support specialist
Posts: 0
Comments: 1944

Hello rkh.

Our developers recommend installing ADK10 and waiting for a release with support for ADK 11.